Сите млади лица кои починале биле невакцинирани, тврди Филипче

Сите млади лица кои го изгубија животот во изминатите денови како последица на коронавирусот биле невакцинирани, тврди министерот за здравство Венко Филипче. Меѓу нив имаше неколку лица на 24 и 25 години, но и помлади. Сите беа лекувани во болница, но, докторите не успеаја да им ги спасат животите поради компликациите од болеста.

„Вакцините на Фајзер се препорачани и за децата од 12 до 18 години. Сега апелот е насочен за граѓаните над 18 години. Сакаме опфатот да го зголемиме. Сите млади кои се починати а за кои се дискутираше во јавноста, сите се невакцинирани“, рече Филипче.

Анализите покажувале дека добро се одвива опфатот на вакцинација со повозразните лица, а сега се става акцнет да се вакцинираат и помладите граѓани, бидејќи тие се лицата кои го шират вирусот според Филипче. Според него, оваа категорија на граѓани е најнезаштитена, а со вакцината, е единствен начин да се спречи ширењето на вирусот.