(ВИДЕО) Тендерот за респираторни машини е поништен, но во моментов државата не се соочува со проблем од недостаток

Министерот за здравство Венко Филипче, на денешната прес конференција истакна дека ниту една фирма не ги исполнила критериумите на тендерот за набавка на респираторни машини, поради што истиот е поништен. Министерот појасни дека ниту еден од економските оператори не можел да го задоволи критериумот за итност на набавката, поради што оваа постапка ќе биде повторена преку Владата.

Министерот потенцираше дека и покрај тоа што тендерот е поништен , во моментов државата не се соочува со проблем на респираторни машини, бидејќи и светските искуства говорат дека само 5 проценти од пациентите имаат потреба да бидат ставени на респираторна машина.

Инаку во земјава од засега инфицираните 85 пациенти на респираторна машина е ставена само првозаразената жена од Дебар, која од вчера е во критична состојба.

https://www.facebook.com/VladaMK/videos/656420605114238/