Вирусот мутиран и влијае со стомачни проблеми, болниците во Србија се полни

Изминатите денови, голем број пациенти се најдоа во инфективните клиники каде се лекува ковид во Србија. Се повеќе од нив имаат симптоми на стомачен вирус, а подоцна, излегуваат и како нифицирани од вирусот. Д-р Александар Стојановиќ, директор на здравствениот дом и д-р Милутин Ивковиќ, во емисијата „Јутр“о на Првата телевизија објасни како пациентите со болки во стомакот излегуваат како позитивни на тестовите.

– Вирусот повторно мутира. Луѓето кои доаѓаа од летни одмори во текот на јули, август и септември, претежно од Црна Гора, имаа проблеми со стомачни проблеми – рече тој, додавајќи дека во последните 10 дена многу од нив го контактирале својот лекар за да се пожалат на проблеми со стомакот и дехидрација, и потоа да испаднат позитивни, па тие се движат од зелената зона во црвената.

– Вирусот сега влијае и на стомачните проблеми. Мојот апел беше два дена сите пациенти кои чувствуваат какви било тешкотии да не чекаат два или три дена за да помине дома, туку да дојдат во здравствениот дом кој е прва линија на ковид -фронтот – рече тој, велејќи дека 90 проценти оние луѓе кои доаѓаат заразени со вирусот, се всушност невакцинирани граѓани.

– Што се однесува до смртноста, 95% умираат невакцинирани. Ковид повторно ја покажува својата страна, ние се вртиме со бројка од околу 7.000 заразени луѓе, со просек од 50 мртви луѓе дневно и полни болници. Здравствениот систем е преоптоварен, а редиците се формираат веќе во седум часот наутро – рече тој, посочувајќи на проблемот со вакцинирање на лица помлади од 32 години, што е само 18 проценти.