Воспалено и болно грло – вирус или бактерија ?

Причини:
Причините за болки во грлото вклучуваат:

  • Вирусите, како оние што предизвикуваат настинки или грип
  • Бактеријата група А стрептокок, која предизвикува стрептокок грло (исто така наречен стрептококен фарингитис)
  • Алергии
  • Пушење или изложеност на пасивно пушење
  • Инфекции од вируси се најчеста причина за болки во грлото.

Стрептокок во грлото е инфекција во грлото и крајниците предизвикана од бактерии. Овие бактерии се нарекуваат Streptococcus од групата А (исто така наречен Streptococcus pyogenes).

Симптоми на болки во грлото
Болното грло може да го направи болно голтањето. Воспаленото грло исто така може да се чувствува суво и да има чувство на печење и  гребење. Болката во грлото може да биде симптом на стрептокок во грло, настинка, алергии или други болести на горниот респираторен тракт. Болката во грлото предизвикана од вирус или бактерија наречена Streptococcus од групата А може да има слични симптоми.

Понекогаш следниве симптоми сугерираат дека вирусот ја предизвикува болеста наместо стрептокок грлото:

Кашлица
Течење на носот
Засипнатост (промени во гласот што го прави да звучи засипнато или затегнато)
Конјунктивитис (исто така наречено црвено око)

Симптоми на стрептокок во грло
Најчестите симптоми на стрептокок во  грло вклучуваат:

Болки во грлото што може да започне многу брзо
Болка при голтање
Треска
Отсутна кашлица
Црвени и отечени крајници, понекогаш со бели дамки или ленти од гној
Ситни црвени дамки  на устата
Отечени лимфни јазли во предниот дел на вратот
Понекогаш некој со стрептокок грло има и осип познат како шарлах (исто така наречен скарлатина).

Кога да се побара медицинска нега
Разговарајте со вашиот лекар ако вие или вашето дете имате симптоми на болно грло. Можеби ќе треба да ве тестираат вас или вашето дете за стрептокок во грло.

 

Исто така, посетете лекар ако вие или вашето дете имате некое од следново:

Тешкотии со дишењето
Тешкотии при голтање
Крв во плунката или слуз
Прекумерно лигавење (кај мали деца)
Дехидратација
Оток и болка во зглобовите
Осип
Оваа листа не е сеопфатна. Ве молиме посетете го вашиот лекар за секој симптом кој е тежок или загрижувачки.

Посетете лекар ако симптомите не се подобрат во рок од неколку дена или се влошат. Кажете му на вашиот лекар ако вие или вашето дете имате повторливи болки во грлото.

Третман
Лекарот ќе утврди каков тип на болест имате со тоа што ќе ве праша за симптомите и ќе направи физикален преглед. Некогаш ќе ви направи и  брис од  грлото.

Само 3 од 10 деца со болно грло имаат стрептокок.
Само околу 1 од 10 возрасни лица со болно грло има стрептокок.

Бидејќи бактериите предизвикуваат стрептокок грло, потребни се антибиотици за лекување на инфекцијата и спречување на ревматска треска и други компликации. Лекарот не може да каже дали некој има стрептокок  само со гледање во грлото. Ако вашиот лекар мисли дека можеби имате стрептокок грло, тој може да ве тестира за да утврди дали тоа ја предизвикува вашата болест. Секој со стрептокок треба да остане дома од работа, училиште или дневен престој додека повеќе нема треска и не земе антибиотици најмалку 12 часа.

Ако вирусот предизвика болки во грлото, антибиотиците нема да помогнат. Повеќето болки во грлото ќе се подобрат сами по себе во рок од една недела. Вашиот лекар може да препише друг лек или да ви даде совети кои ќе ви помогнат да се чувствувате подобро.

Кога антибиотиците не се потребни, тие нема да ви помогнат, а нивните несакани ефекти сепак може да предизвикаат штета. Несаканите ефекти може да варираат од благи реакции, како осип, до посериозни здравствени проблеми. Овие проблеми може да вклучуваат тешки алергиски реакции, инфекции отпорни на антибиотици и инфекција со C. diff. C. diff предизвикува дијареа што може да доведе до сериозно оштетување на дебелото црево и смрт.

Како да се чувствувате подобро?
Некои начини на кои можете да се чувствувате подобро кога имате болки во грлото:

Цицајте ледени коцки, сладолед или пастили (не давајте пастили на деца помали од 2 години).
Користете чист овлажнувач или испарувач на ладна магла.
Гаргара со солена вода.
Пијте топли пијалоци и многу течности.
Користете мед за ублажување на кашлицата кај возрасни и деца на возраст од најмалку 1 година или постари.
Прашајте го вашиот лекар или фармацевт за лекови без рецепт  кои можат да ви помогнат да се чувствувате подобро. Секогаш користете лекови без рецепт според упатствата!

Лекови без рецепт и деца!!!!

Внимателно прочитајте ги и следете ги упатствата на етикетите на лековите што се издаваат без рецепт пред да им давате лекови на децата. Некои лекови без рецепт не се препорачуваат за деца на одредена возраст.

Средства за ослободување од болка:
Деца помлади од 6 месеци: дајте само ацетаминофен( Paracetamol).
Деца од 6 месеци или постари: во ред е да се даде ацетаминофен или ибупрофен.
Никогаш не давајте аспирин на деца бидејќи може да предизвика Рејов синдром. Рејовиот синдром е многу сериозна, но ретка болест која може да му наштети на црниот дроб и мозокот.
Лекови за кашлица и настинка:
Деца помлади од 4 години: не користете лекови за кашлица и настинка без рецепт кај мали деца, освен ако лекарот не ви каже конкретно. Лековите за кашлица и настинка може да резултираат со сериозни, а понекогаш и опасни по живот несакани ефекти кај малите деца.
Деца од 4 години или постари: разговарајте со докторот на вашето дете дали лековите за кашлица и настинка без рецепт се безбедни да му се даваат на вашето дете.
Прашајте го вашиот лекар или фармацевт за вистинската доза на лекови без рецепт за возраста и големината на вашето дете. Исто така, кажете му на докторот и фармацевтот на вашето дете за сите лекови што ги земаат на рецепт и без рецепт.

Превенција
Можете да помогнете во спречување на болки во грлото со тоа што ќе се потрудите да останете здрави и да ги одржувате другите здрави, вклучувајќи:

Исчистете ги рацете.
Избегнувајте близок контакт со луѓе кои имаат болки во грлото, настинки или други инфекции на горниот респираторен тракт.
Не пушете и избегнувајте изложеност на пасивно пушење.