EKG – што претставува и како се изведува

Кардиоваскуларната болест, која опфаќа атеросклеротични состојби како што се коронарна срцева болест, цереброваскуларни болести и периферна артериска болест, е најчеста причина за смрт кај возрасните.

Болести на срцето остануваат убиец број еден во светот.Постојат многу причини за нивна појава: пушење, дијабетес, висок крвен притисок и дебелина, загадување на воздухот. Превенцијата секогаш е подобра варијанта од лекувањето. Модерната технологија овозможи радиолозите сега  да направат виртуелна обиколка на срцето што чука.
Вашето срце е еден од органите во телото кои работат најтешко – чука еднаш во секунда или околу 3 милијарди пати во текот на животот на просечниот човек.

Бидејќи срцето е многу сложен орган, се користат различни алатки за сликање за проценка на  неговите многубројни функции. На пример:

Електрокардиограмот (ЕКГ) ги снима електричните сигнали во вашето срце.
Стрес тестот го проценува протокот на крв во срцевиот мускул за време на одмор и вежбање.
Ехокардиограмот користи ултразвучни бранови за да создаде подвижни слики од коморите, залистоци и ѕидовите на вашето срце.

Кој тест ќе биде употребен зависи од симптомите на пациентот и ризикот од кардиоваскуларни болести.

Што е ЕКГ ?

Електрокардиограмот, исто така наречен  ЕКГ, е едноставен, неинвазивен, безболен тест кој ја открива и снима електричната активност на вашето срце. ЕКГ може да покаже колку брзо чука вашето срце, дали ритамот на отчукувањата на срцето е стабилен или неправилен, како и јачината и времето на електричните импулси кои минуваат низ секој дел од вашето срце. Може да имате ЕКГ како дел од рутински преглед за скрининг за срцеви заболувања.

Како се одвива процедурата за ЕКГ ?

ЕКГ може да се сними во лекарска ординација, амбулантска установа, во болница пред голема операција или како дел од стрес-тестирање. За време на тестот, ќе лежите на грб мирно на кревет. Медицинска сестра или техничар ќе прикачи неколку електроди на кожата на градите, рацете и нозете. Вашата кожа можеби ќе треба да се избричи за да им помогне на електродите да се залепат. Електродите се поврзани со жици со машина која ја снима електричната активност на вашето срце на милиметарска хартија или на компјутер. По тестот, електродите ќе бидат отстранети.

Вашиот  доктор може да користи ЕКГ за да утврди или открие:

Неправилен срцев ритам (аритмии)
Ако блокираните или стеснетите артерии во срцето (коронарна артериска болест) предизвикуваат болка во градите или срцев удар
Без разлика дали сте имале претходен срцев удар
Колку добро функционираат одредени третмани за срцеви заболувања, како што е пејсмејкерот
Можеби ќе ви треба ЕКГ ако имате некој од следниве знаци и симптоми:

Болка во градите
Вртоглавица, зашеметеност или конфузија
Палпитации на срцето
Забрзан пулс
Скратен здив
Слабост, замор или пад на способноста за вежбање

Нормален наод незначи секогаш здраво срце.
Значењето на интерпретацијата може да биде комплетно само ако биде разгледувано заедно со:

клиничата слика

возраста

крвен притисок

примена на лекови ( дигиталис,антиаритмици,диуретици)

Постојат нормални физиолошки варијации на ЕКГ поради:

  • конституцијата
  • полот
  • влијанието на вегетативен нервен систем

ЕКГ нема сериозни ризици. ЕКГ не испуштаат електрични полнежи како што се шокови. Може да развиете благ осип каде што електродите биле прикачени на вашата кожа. Овој осип обично поминува сам по себе без третман.